lauantai 16. lokakuuta 2010

Syksyn koskettavin hetki


Ensilumi maahan satoi,

kaunis, hento valkoinen.
Hiljaa leijui taivaasta,
kuin laulu enkelten.
Iloitsi metsä ja puut,
juhlapuku huurteinen,
peittänyt on alleen sen.
Hetki on aikaa,
olla hiljaa ja viaton.
Puhdas ja valkoinen.


Syksyn koskettavin hetki on minulle aina se,
kun ensilumi peittää maan. Nyt se alkaa jo meillä olla
vain muisto ja uutta lunta odotellaan. Lumen tulo tuo pienen
valon mustaan ja pimeään syksyyn. Ja jotenkin siihen liittyy
myös se joulun odotuksen alkaminen.

Itse en ole ollenkaan syksy ihminen. On haikeaa kun kesä on ohi ja
luontokin on kuin 'maansa myynyt'. Kevät on aina uuden alku, mutta
syksy on luopumista. Näin minä sen ajattelen ja koen. Tykkään kesästä, etelän pitkistä kesistä. Pohjoisessa lapsuuteni, nuoruuteni ja osan tästä jo kuluneesta aikuisiästä viettäneenä osaan nauttia siitä ja ottaa ilon irti! Pohjoisessa kesät on aika
lyhyitä ja vähälumisia, hih :) Talvi on ihan kiva, mutta lunta ja pakkasta ei tarvis olla kovin paljon, kiitos. Niistäkin on saatu 'nauttia' ihan riittävästi pohjoisessa. Jos voisin niin tekisin sellaisen tilauksen, että oli kevät, kesä ja pieni, lyhyt talvi jotta saadaan valkea joulu :) Syksyn vois jättää kokonaan pois ja samoin sen pahimman lumi- ja pakkaskauden.

Tämmöisiä ajatuksia tänään.
Mistä vuodenajoita sinä pidät eniten?

Mukavaa lauantai-iltaa :)

13 kommenttia:

 1. Ihanan runon olet tuohon kirjoittanut! Ja saman tunteen tuo minullekin tuo ensilumi, meillä sitä varmaan saadaan vielä odottaa tovi.
  Mutta vuodenajoista, kaikki on yhtä rakkaita. Ehkä kuitenkin eniten nautin syksystä. Syysaamun kalpeus, ilman kirpeys ja kuulakkuus, lupaus tulevasta talvesta. Syysmyrskyn valjastamaton voima kertoen luonnon mahdista. Unilleen käyvän luonnon herättämä usko viisauteen, siihen, että se herää taas, keväällä, uudestaan täyteen kukoistukseensa, levon jälkeen..
  No joo, tulipa mahtipontista tekstiä.. :)
  Oikein hyvää lauantai-illan jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Mulle taas syksy on lempikuukausi!! Ihanin luonto, ihanaa kun tulee joulu, ihanaa kun hämärtyy ja voi alkaa polttaa kynttilöitä ja litkiä teetä, ihanaa kun voi vetää villasukat jalkaan, ihanaa kun kesän pellossa elelyn jälkeen alkaa arki, koulut jne. Ei syksyä saa poistaa!!!

  Minusta taas kevät on ärsyttävää aikaa, ainakin se kevättalvi, se kestää ikuisuuden...... joulun jälkeen ei ole ees mitään odoteltavaa (kuten siis syksyllä joulu).

  VastaaPoista
 3. Astalan emännälle kiitos kauniista ajatuksista! Niin ehkä siinä syksyssä jokin viehätys on, mutta mä inhoan pimeää, märkää, tuulta ja myrskyä. Se on ihanaa kun on hämärää ja saa poltella kynttilöitä :)

  Heli: totta toinen puoli noissa sinunkin ajatuksissa, mutta silti mä inhoan syksyä :) Kevät ei kestä näillä leveysasteilla ikuisuutta. Pohjoisessa se kestää... liian kauan. Joulun jälkeen mä nimenomaan loikkaisin nuo pakkaskuukaudet ohi ja sitten tulis se kevät. Mutta tarkoituksensa kaikilla vuodenajoilla kai on. Nautitaan siis jokaisen päivän, kuukauden ja vuodenajan parhaimmista puolista!

  VastaaPoista
 4. Heh... olin pari päivää Koloradossa, jossa oli jo syksy pitkällä ja vuorilla lunta ihan kunnolla. Teki kovasti mieli mennä heti mäkeen, mutta hiihtokeskukset eivät olleet vielä auki. Vaan kylläpä oli kiva tulla takaisin kotiin odottelemaan, että lunta tulee lisää sinne, missä sitä tarvitaan... Tjaa... vuodenaikojen puutteessa on vain se huono puoli, että nurmikko pitää leikata tammikuussakin :-)

  Mukava runo!

  VastaaPoista
 5. Pasi: Oon kyllä nyt kade. Ja nurtsin leikkaaminen on helpompaa ja mukavampaa ku lumenluonti aamulla kuudelta että pääsee pihalta tielle! Joskus sitä olen pohtinut että mikä meissä on mennyt 'vikaan' kun pohjosen kasvatteja ollaan ja me molemmat kai jollakin tapaa 'inhotaan' talvea. Mäkeen mäkin haaveilen talvella, piiiitkän tauon jälkeen. Saas nähdä vieläkö pysyn pytyssä ;)

  VastaaPoista
 6. Minusta kaikki vuodenajat ovat ihania.Jos joku pitäisi valita parhaaksi,niin se olisi kevät.On ihana seurata luonnon heräämistä,valon lisääntymistä ja odotella kesää.Ja mökkeilyä pitkän talven jälkeen.

  Onneksi ensi viikolla lupaa plussa kelejä ja lumet sulaa pois.Aivan liian aikaisin tulisi talvi,jos nyt lumet jäisi maahan.Vaikka kaunista ulkona on.

  Mukavaa lauantai-iltaa sinne.

  VastaaPoista
 7. Olipa kaunis runo.
  Paras vuodenaika on mun mielestä kevät, osittan varmaan siks että oon sillon syntyny. Toisiks paras on Joulu ;) ja sitten syksy. Kesäkin on ihan jees..talvesta en niin välitä. Talvi ja kesä ehkä jotenkin "puuduttavia", keväässä ja syksyssä on uuden ja muutoksen tuntua, niin se on hyvä. Joulua ei varmaan tartte perustella...:D

  VastaaPoista
 8. Ihana runo <3 Meillä ei ole satanut lunta kuin muutama hiutale, mikä ei maahan ole tietenkään jäänyt. Eli sitä odotellessa <3

  VastaaPoista
 9. Kiitokset taas kivoista kommenteista :)

  VastaaPoista
 10. Ensilunta odotellessa .. täällä hipsutteli muutamia hiutaleita joita maassa edelleen pikkuisen jos oikein tarkkaan katsoo :) Itse pidän syksystä valtavasti. Olen aina pitänyt. Siinä on jotakin aivan ihanaa ja tunnelmallista. Auringonvalo paljastaa kaiken armottomasti, pesemättömät ikkunat, pölyn lattialla, liian pitkän nurmikon, rikkaruohot.. Hämäryys on armollista, viltti niskaan, villasukat jalkaan ja kaakaomuki käteen ja sukellus blogimaailmaan:) Toki rakastan myös kesää. Talvi sen sijaan on ihan liian kylmä ja piiitkä minulle. Tuntuu, että talvi ei lopu koskaan! Uuden vuoden jälkeen on niin pitkä tylsä kausi, kun joulukin ohi..

  VastaaPoista
 11. keväthän se on ihanaa aikaa, kun luonto herää ja puhkeaa kukkaan ja sitä seuraa ihana valoisa kesä, ei pimeyttä ennen syyskuuta. Nyt ikävä pimeä kausi menossa ja tuota valkoista odotamme kovasti. Viimeviikolla oli hetken maa valkoisena, mutta eiköhän sitä muutaman viikon sisään saada lisää. Välttämättä ei niin paljon kolattavaa kuin viimetalvena. Kevätaurinko valkoiselle hangelle sitten aloittaa tuon kevään odottelun.
  Ainut positiivinen asia mikä pimeistä illoista tulee on se, kun voi poltella lyhdyissä kynttilöitä.

  VastaaPoista
 12. Ai juku, mä jo meinasin kysyä, että kenen runo tää on, ennen kuin näistä kommenteista tajusin, että se oli ihan sun omaa käsialaa. Olipa ihana!

  VastaaPoista
 13. Eena, ei ole omaa käsialaa vaan ihan positiivareista sen bongasin. Ja tollo en laittanut kirjoittajaa alle. Mutta kiva runo on :)

  VastaaPoista